Skip to main content
 Een vloer egaliseren is een beetje een ondergeschoven kindje als we het hebben over het leggen van een nieuwe vloer. Dat is vreemd, want een vloer egaliseren is bijna het belangrijkste onderdeel voor het leggen van vloeren in elke praktijk en op elke sportschool! Alleen wat houdt het in? Wanneer moet dat? Wat zijn de voor- en nadelen die verbonden zijn aan het egaliseren van de vloer. En kan ik zelf een vloer egaliseren of moet ik dat uit handen geven?

Wat houdt een vloer egaliseren precies in?

Een vloer egaliseren, het woord zegt het al. Het gaat over de vloer egaal maken. Dat betekent dat je de vloer gelijkmatig (ook wel effen) maakt, zodat het een oppervlak wordt zonder bobbels of oneffenheden. Dat doet uw vloer er mooi en netjes uitziet.

Wanneer moet u de vloer egaliseren?

Een vloer met bulten en allerlei andere oneffenheden doet uw praktijk of sportschool er niet mooier op maken. Daarom is het belangrijk dat u de vloer egaliseert. Maar wanneer is dit nodig? Het egaliseren van de vloer kan een genoodzaakte klus zijn die moet worden uitgevoerd voordat er een nieuwe vloer gelegd wordt. Als de ondervloer niet egaal is, maar bijvoorbeeld textiel of patroon heeft, dan is het verstandig om de ondervloer te egaliseren. Hiermee wordt de ondervloer strak en glad gemaakt. Indien u een oneffen vloer niet egaliseert, vergroot u de kans op een nieuwe ongelijkmatige vloer. Wij adviseren u graag over het egaliseren van de vloeren in uw praktijk, omdat dit optisch een beter resultaat genereert. En daarbij verkleint het toekomstige complicaties van uw vloer.

De voordelen van het egaliseren van de vloer

Een geëgaliseerde voer heeft veel voordelen ten opzichte van een oneffen vloer.vloer egaliseren
Het egaliseren van uw vloer:

  • Voorkomt vochtproblemen. De ondervloer zit dicht op de nieuwe vloer. Dit maakt de kans minder groot dat het vocht zich gaat dringen tussen deze twee lagen. Een geëgaliseerde vloer creërt evenwicht bij een absorberende ondergrond. Met een speciale primer wordt u vloer beschermd tegen optrekkend vocht.
  • Voorkomt ‘doorlek’ problemen. Er kunnen stofjes en andere vuile dingetjes terecht komen tussen de ondervloer en de nieuwe vloer. Deze stofjes en vuile deeltjes kunnen doortekenen op je nieuwe vloer. Door de vloer te egaliseren worden alle hoogteverschillen en gaatjes verwijderd. Dit verkleint de kans op doortekening.
  • Zorgt voor een strakkere en gelijkmatigere vloer. Een geëgaliseerde vloer verbetert de vlakheid en neemt de ruwheid van het oppervlak weg. Welke vloer u ook aanlegt of het nou een PVC vloer is of een cement dekvloer, het resultaat blijft hetzelfde!
  • Zorgt ervoor dat uw nieuwe vloer eenvoudiger is aan te brengen. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met oneffenheden en andere moeilijkheden. Dit maakt dat u of de vakmannen minder tijd kwijt zijn met het aanbrengen van uw nieuwe vloer.
  • Zorgt voor een langere levensduur van uw vloer.
  • Zorgt voor een spanningsverdelende laag op de oude lijmresten en ondervloeren.

Zelf vloer egaliseren of vloer laten egaliseren?
Vindt u werken in huis moeilijk? Dan is het verstandiger om dit karwei uit te besteden. Bent u handig en heeft u geen twee linkerhanden, dan kunt u besluiten om zelf de vloer egaal te maken. Alleen hoe moet dat? Zie hieronder een beknopt stappenplan voor het egaliseren van de vloer.

Stap 1

Heeft u een betonnen vloer? Maak de vloer dan droog en stofvrij. Heeft u een houten vloer? Verwijder dan alle spijkers en andere dingen die uitsteken. Zet vervolgens verende vloerdelen vast met extra schroeven. Daarna kunt u de scheuren, gaten en andere oneffenheden vullen met snelcement. Snel cement smeert u op de vloer met een voorstrijkmiddel.

Stap 2

Breng vervolgens een 2 millimeter dikke toplaag aan van een spaanplaat. Deze platen moet u leggen in halfsteens verband. Om de 30 centimeter zet u een plaat vast met verzonken schroeven. Strijk de platen voor met hechtmiddel. Daarna vult u de eventuele kieren, spleetjes en andere openingen vol met cement.

Stap 3

Maak klontvrij maar dun egalisatiecement aan in de speciekuip.

Stap 4

Vervolgens dient u het egalisatiemiddel uit te gieten over de ondervloer. Zorg dat het cement zich gelijkmatig verspreidt.

Stap 5

Zorg ervoor dat het cement goed uitvloeit en maak gebruik van een plakspaan. Alle hoekjes moeten opgevuld worden.

Leave a Reply