Skip to main content

Een schone vloer is altijd fijn. Het zorgt voor een professionele presentatie van uw bedrijf en een opgeruimde uitstraling in uw inrichting. Een vloer onderhouden lijkt veel te kosten, maar is uiteindelijk een investering. Het vraagt tijd, geld en energie, maar het plaatsen van een nieuwe vloer door slecht onderhoud kost nog meer. Goed onderhoud zorgt ervoor dat uw vloer mooi blijft en langer meegaat. Daarom is het belangrijk om uw vloer goed te onderhouden. Alleen hoe kun je het beste vloeren onderhouden?

De manier waarop u de vloeren moet onderhouden is afhankelijk van welke vloer u heeft gelegd. Uiteindelijk zijn er drie speerpunten essentieel bij het onderhoud van elk vloer. Dat zijn:
• Preventieve onderhoud
• Dagelijkse schoonmaak
• Periodieke onderhoudHoe onderhoud ik vloeren?

Preventieve onderhoud

Voorkomen is beter dan genezen. Periodieke schoonmaak en onderhoud is essentieel om uw vloer in perfecte conditie te houden, maar preventieve maatregelen zijn ook noodzakelijk.

Zorg voor zachte wielen onder uw stoelen en kasten. Plaats viltjes onder de poten, zodat er geen afdrukken worden achtergelaten op de vloer. Om vervuiling te voorkomen is het advies om een schoonloopmat aan te schaffen. Wij zelf zorgen voor het meeste vuil, stof en fijnstof in huis. Meerdere keren per dag lopen we naar binnen en naar buiten. De kilo’s stof en zand vliegen door de lucht uw huis in. Een goede schoonloopmat vangt een groot deel van dat stof en zand op.

Dagelijkse schoonmaak

Het schoonhouden van vloeren is niet zo ingewikkeld. Vloeren zijn erg onderhoudsvriendelijk. Stof verwijdert u met een stofzuiger. Let er wel goed op dat de zuiger een geschikte borstelmond of bezem heeft. Stofzuig twee keer per week de ruimte van plint tot plint. Het verwijderen van stof is erg belangrijk. Fijnstof is een grote veroorzaker van veel gezondheidsklachten. In huis of in uw praktijk ligt het stof vaak op de vloer. Wanneer u heen en weer loopt, ontstaan er hele golven van stof die u inademt. Zo komen de ziekmakers gemakkelijk naar binnen.

Wanneer u een textiele vloerbedekking heeft, moet u langer stofzuigen dan bij een gladde vloer. Het stof blijft in het tapijt zitten en het is dus vrij lastig om dit goed te verwijderen. Met stofzuigen wordt vaak alleen de bovenste laag stof verwijderd. Indien u paar keer over de vloer loopt, gaat het stof omhoog en kunt u het stof makkelijker verwijderen.

We zijn vaak gewend om de stofzuiger te pakken, maar indien u een harde vloer heeft, is stofzuigen niet verstandig. U verwijdert stof van harde vloeren het best door een stofwisser te gebruiken.

Dweil eens in de week de vloer. Dweilen met lauwwarm water is het beste. Lauwwarm water verwijdert snel de zichtbare en onzichtbare vuile plekken van uw vloer. Ook kunt u klamvochtige doeken gebruiken. Met een microvezeldoek gaat u met gemak vlekken op de vloer tegen. Echter is het wel belangrijk om in de gaten te houden dat u niet met de verkeerde onderhoudsproducten uw vloer reinigt. Indien u de foute schoonmaakmiddelen gebruikt, kunt u schade aan uw vloer brengen. Dat zou zonde zijn.

Periodieke onderhoud

De frequentie van periodieke onderhoud is afhankelijk van de mate waarin de vloer gebruikt wordt, de wijze waarop de vloer dagelijks wordt schoongemaakt en de hoeveelheid vuil die naar binnen wordt meegenomen. Het advies is om zeker één keer per jaar een nieuwe beschermlaag op uw vloer aan te brengen.

Vloeronderhoud is een vak apart. De verschillende soorten vloeren vergen andere periodieke specialistische onderhoudsmaatregelen. Een marmerenvloer moet geslepen en gepolijst worden. Een parketvloer moet geschuurd worden. Een natuursteenvloer kan in de was gezet worden dat zelfde geldt voor een PVC vloer. De houten vloer kan in de olie gezet worden of behandeld worden met lak. Voordat u maatregelen onderneemt, is het belangrijk om eerst goed in te lezen welk onderhoud uw vloer goed doet.

Leave a Reply