Skip to main content

Bij het inrichten van een fitnessruimte zijn er veel aspecten waar u als ondernemer rekening mee moet houden. Naast functionele aspecten zoals een goede vloer en ventilatie zijn ook andere aspecten belangrijk zoals kleur, sfeer en licht. Kortom, het inrichten van een fitnessruimte vergt een bepaalde expertise. Om die reden zetten wij de 10 belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden op een rijtje:

  1. Wat wilt u uitstralen?

Voordat u begint met het inrichten van uw fitnessruimte is het belangrijk dat u weet wat u uit wilt stralen.? Wilt u een luxe look- en feel in uw fitnessruimte of kiest u voor een meer robuustere uitstraling?

  1. Wat voor soort sporters wilt u aan gaan trekken in uw fitnessruimte?

De look en feel die u bepaalt voor uw fitnessruimte hangt automatisch samen met het soort sporter dat u aan gaat trekken. Een robuust ingerichte sportschool zal ander publiek aantrekken dan een fitnessruimte die ingericht is met bijvoorbeeld een wellness-tintje.

  1. Kleurgebruik

Kleurgebruik bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling van uw sportschool. Bij een robuuste inrichting horen al snel wat ‘rauwere’ kleuren zoals grijs en zwart, terwijl een sportschool die zich op wellness richt beter uit de verf komt met lichte kleuren zoals blauw en groen.

  1. Een geschikte vloer

Een geschikte vloer is een must. Niet alleen voor de demping van bijvoorbeeld geluid bij het gebruik van fitnessapparatuur, maar ook voor de intensiviteit van het gebruik. Ook hier is het weer belangrijk dat u zich afvraagt hoe intensief de vloer gebruikt wordt. Denk u dat er veel mensen op zullen lopen? Heeft u veel sporters die voor krachttraining komen en zullen er daarom regelmatig zware gewichten gebruikt worden? Allemaal facetten die mede bepalen wat voor soort vloer voor uw fitnessruimte het meest geschikt is.

  1. Ventilatie

In een sportschool wordt gezweet. Dit betekent dat ventilatie een belangrijk punt is! Kunt u de fitnessruimte voorzien van voldoende frisse lucht? Niemand voelt zich lekker in een bedompte muffe ruimte en zeker niet als deze ook nog eens naar zweet ruikt!

  1. Hygiëne

Zoals we hierboven al vermeldde, wordt er in een sportschool gezweet. De ene sporter zweet meer dan de andere, maar het zal regelmatig voorkomen dat er zweetdruppels op bijvoorbeeld de vloer terecht komen. Het is dus belangrijk dat u bij de inrichting van uw fitnessruimte ervoor zorgt dat u met materialen werkt die makkelijk en goed schoon te maken zijn.

  1. Geluid

Een goede sporter houdt ervan om tijdens het sporten begeleid te worden met goede muziek! Goede muziek geeft een sporter soms net het laatste zetje om die extra kilo’s te tillen of die laatste kilometers te fietsen. Goede muziek in uw sportschool is dus een must en mag zeker niet ontbreken. Let er wel op dat u zorgt voor een goede geluidsisolatie door het gebruik van geluiddempende aankleding van de muren. Het klinkt gek maar gordijnen bijvoorbeeld doen al wonderen wat betreft geluiddemping. Zo voorkomt u dat uw buren eventueel geluidsoverlast kunnen ervaren.

  1. Welke apparatuur zet ik neer?Fitnessruimte

De apparatuur waar u mee werkt heeft ook weer een connectie met de doelgroep die u bedient. Wilt u veel cardio en bijvoorbeeld yoga aanbieden dan heeft u daar andere apparatuur nodig dan wanneer u veel krachttraining aanbiedt.

  1. Groepeer het soort apparatuur

De groep mensen die veel krachttraining doet kan verschillen van de groep mensen die veel grondoefeningen uitvoert. Zorg dus dat de apparatuur voor een bepaald soort training bij elkaar gegroepeerd staan zodat verschillende klanten met verschillende behoeften geen hinder van elkaar ondervinden.

  1. De kleedkamer

Last but not least. Zorg voor goede kleedkamers en douches. Uw klanten zullen niets fijner vinden dan na een goede workout heerlijk bij te kunnen komen onder een goede douche! Uiteraard is het ook hier weer belangrijk dat u werkt met goede materialen die lang meegaan en die u goed schoon kunt houden. Zeker in de kleedkamer is hygiëne belangrijk!

Leave a Reply